Ideje za početak školske godine
06/09/2017
online posao
Kako započeti vlastiti online posao?
09/09/2017
Prikaži sve

Kurkuma – kao dodatak prehrani

kurkuma

Kurkuma – kao dodatak prehrani

Ovaj divan žuti začin stoljećima je popularan i stoljećima je nalazio svoje mjesto u fitoterapiji jednako kao i u prehrani. Aktivne tvari u kurkumi, kurkuminoidi, zaintrigirale su znanstvenike.

Kod kurkume se desilo nešto neočekivano. Svi su postali farmakokinetičari. Farmakokinetika je zanimljiva ali prilično teška disciplina koja proučava sudbinu molekule lijeka u organizmu, od njene apsorpcije do izlučivanja i prepuna je prilično kompleksnih matematičkih jednadžbi.

kurkuma

Kurkuma

 

Kurkuma je dala priliku svima da se pozabave tim područjem. Stavi u med, ne čekaj, otopi u kokosu, otopi u maslinovom ulju, ah da obavezno dodaj i papar…

Oprostili bismo medicinskim laicima na površnim znanjima, uostalom ljudi se još uvijek trude vjerovati internet medijima i gotovo svi žele dobro a ne loše drugima. Puno veća zamka su naizgled profesionalci, tvrtke koje kreiraju i prodaju proizvode kurkumina.

10 puta, 20 puta, 30 puta, 185 puta povećana biorasloloživost. Kraja nema. Doista, te tvrdnje potkrijepljene su studijama i tko je jedan laik da govori suprotno? No, studije treba i pročitati i analizirati i tu nastaju problemi i onih koji se nazivaju profesionalcima.

Istina koja se skriva tek otvara pravu budućnost kurkume, onu koju smo u znanstvenom smislu tek sada spremni prihvatiti. Bolje i to nego izazvati smrt injektiranjem kurkumina u venu znajući kako mu je bioraspoloživost niska. Otvorimo vrata budućnosti kurkume i kurkumina.


Kratko o kurkumi i kurkuminoidima

Pisati o kurkumi općenito zahtijeva zaseban članak. No, krenimo ukratko.

Različite vrste članica roda Curcuma sadrže prilično unikatnu skupinu spojeva – kurkuminoide.

Oni daju začinu žutu boju zbog koje je kurkuma postala ne samo začin već i industrijska boja za hranu. Stoljetna fitoterapijska uporaba i  epidemiološke studije moguće prevencije nekih bolesti poput Alzhemiera  i karcinoma debelog crijeva  otvorile su interes pručavanja kurkume i njenih glavnih aktivnih tvari, kurkuminoida.

Kurkuminoidi čine skupinu od tri spoja i u suhoj biljci ih bude 3-5%. Glavni i najpoznatiji je kurkumin (60-70%), te demetoksi-kurkumin (20-27%) i bisdemetoksi-kurkumin (10-15%) . Zbog toga postoje i ekstrakti s daleko većim udjelom kurkuminoida, preko 90%.

Kurkumin pokazuje niz zanimljivih djelovanja in vitro i in vivo. No glavne aktivne tvari vrlo teško mogu doći na ciljno mjesto, osim ako to nije probavni sustav. No je li to problem kurkume i kurkumina ili njegova prednost? To će pokazati budućnost.

 Lista bolesti gdje je kurkumin pokazao pozitivan učinak je impresivna, bez obzira što kvalitete tih studija nisu ujednačene a neke su i samo pilot studije.

Te bolesti su: kardiovaskularne, druge upalne bolesti crijeva, iritabilni kolon, oralni lihen planus, dijabetička nefropatija, psorijaza, gastritis, vitiligo, ateroskleroza, bilijarna diskinezija, idiopatski orbitalni upalni pseudotumor, akutni koronarni sindrom, beta-talasemija, Dejerin-Sottasova bolest, lupus nefritis, kronični bakterijski prostatitis, dijabetes tip II .

Dobro educirani profesionalac u zdravstvu uvijek može biti skeptičan i to s pravom. Na ovaj način kurkuma i kurkumin sliče na panaceju, lijek za sve.

Da bismo to shvatili treba samo postaviti pitanje: koja je magnituda realnog djelovanja i koji je to mehanizam djelovanja kurkumina da je pokazao pozitivne učinke u tim bolestima? Odgovor, vjerojatno, skriva se u probavnom sustavu.

Upravo u području onkologije (liječenja tumora) naučili smo najviše o kurkuminu. Naime, kako je moguće da jedna molekula s toliko opsežno objavljenim podacima protutumorskog djelovanja u stvarnom životu bude daleko do očekivanja ?

Odgovor treba naći upravo u farmakokinetici kurkumina.


Forever ESM Complex – Dodatak prehrani sa kurkumom i NEM-om

NEM – (ovojnica ljuske jajeta koja sadrži kolagen, hijaluronsku kiselinu, kondroitin sulfat)

BioCurc – (ekstrat korjena kurkume)

Forever ESM Complex

Forever ESM Complex

Forever ESM Complex – Vratite mladost u svoje tijelo
Zamislite da se možete slobodno kretati bez ograničenja i bolova. Sposobnost kretanja često se uzima zdravo za gotovo, ali u suštini je nešto više od pokretanja mišića i zglobova.

Pokreti daju ili ograničavaju slobodu i mogućnost ubrzavanja ka postavljenim ciljevima.

Znamo kako vi fizički osjećate efekte svega onog što se događa u vašem okruženju – osobnom, poslovnom, društvenom i emotivnom.

Nakon svega, ova ideja i filozofija je i nastala iz slogana „Izgledajte bolje, osjećajte se bolje”.

Zbog toga je osmišljen  Forever ESM Complex™, prirodna mješavina dva snažna sastojka koji održavaju zdrave mišiće i zglobove, a do sada nigdje na svijetu spojenih!

Dugo je već poznato da glukozamin i hondroitin pomažu zglobovima i mišićima – ali mi želimo više od toga. Potrebno nam je nešto što brže djeluje. S kliničkim ispitivanjima izvukli smo najbolje iz nauke i prirode i stvorili kombinaciju koja je dala rezultate za manje od 7 do 10 dana.

Potvrđeno je da je čak 5 puta učinkovitija od samih glukozamina i hondroitina!

Opna ljuske jajeta, nazvana NEM®, prirodan je izvor sastojaka koji proizvode hondroitin, hijaluronsku kiselinu, kolagen i glukozaminoglikene.

Ovaj naučno dokazan, izvrstan sastojak pospješuje amplitudu pokreta, poboljšava stanje i fleksibilnost zglobova, čini hrskavicu zdravom, smanjuje bol u zglobovima i ubrzava oporavak nakon vježbanja. Tko bi pomislio da takav sastojak može biti tako snažan?

Svemu tome dodan je još jedan petentirani sastojak: kurkumin iz kurkume, i to ne u bilo kakvom obliku, već u obliku BioCurc koja sadrži novu tehnologiju spajanja sastojaka i njihove emulzije.

Kurkuma je oduvijek bila poznata kao biljka koja podržava zdrave zglobove, proizvodi antioksidanse, ali ovaj patentiran proces omogućuje čak do 200% veću bioraspoloživost – čineći maksimalnu apsorpciju u tijelu kako bi se ovaj izvrsni sastojak iskoristio.

Poznato je da priroda uvijek nagrađuje svojim fantastičnim korisnim djelovanjem, i izuzetno smo zahvalni nauci da je izolirala i usavršila ove sastojke, dajući nam fantastičan proizvod!

 

Ispuni anketu